Elke maand verschijnt hier een nieuwe BSKA column. Alle columns worden geschreven door BSKA-leden. Wil jij jouw column hier? Mail dan jouw column naar info@bska.nl .

Oktober 2019 door Luuk Zaal:

HvA moet zich richten op het onderwijs of op alle protesten

De Hogeschool van Amsterdam moet zich niet mengen in politieke kwesties. Als uitgesproken D66’er vind ik het belangrijk dat er effectief klimaatbeleid wordt gemaakt en geïmplementeerd.

Ik stoor me er echter mateloos aan dat de HvA studenten en docenten actief oproept om bijvoorbeeld mee te doen met klimaatstakingen. Neem afgelopen protest op 27 september als voorbeeld. Op de digitale informatieborden werd er non-stop opgeroepen om mee te gaan naar het Malieveld in Den Haag. Waarschijnlijk heb je ze ook wel gezien want je kon er niet omheen.

Op MijnHvA verscheen een HvA-breed bericht dat medewerkers en studenten “uiteraard het volste recht” hadden om deel te nemen aan het evenement. ( https://nieuws-mededelingen.mijnhva.nl/_layouts/15/metadata/viewannouncement.aspx?aurl=https%3A%2F%2Fhva-nieuws-mededelingen.mijnhva.nl%2FLists%2Faankondigingen%2FDispForm.aspx%3FID%3D491&is2013=1 )

Ander voorbeeld: klimaatmars op 10 maart 2019 in Amsterdam. De HvA publiceerde hier ook over. “De HvA is partner en ook wij gaan de straat op voor een eerlijk klimaatbeleid. We moedigen alle collega’s en (mede-)studenten aan om mee te lopen en zich te laten zien en horen voor een duurzame toekomst.” ( https://www.hva.nl/create-it/gedeelde-content/nieuws/nieuwsberichten/2019/03/all-together-now-hva-duurzaam.html )

Waar zijn de aankondigingen en oproepen om deel te nemen aan het boerenprotest? Of het taxiprotest in februari? Of de demonstratie van Ajax-fans die graag als uit-publiek aanwezig willen zijn bij een wedstrijd tegen ADO? De HvA-studenten hadden toch ook “het volste recht” om hier bij te zijn?

Ik kan mij natuurlijk vergissen maar daarover heb ik niets langs zien komen. En dat vind ik jammer. Want ik vind dat je als onderwijsinstelling politieke neutraliteit moet uitstralen. Dus of je kondigt niets aan, of alles. Dat is eerlijk en dat is wat hoort.

PS. Wat is er toch aan de hand met de HvA en digitale infrastructuur? In mijn vier jaar op de opleiding heb ik nu al drie systemen meegemaakt. DLWO, MijnHvA (werkte prima) en nu Brightspace. Investeer dat geld lekker in onderwijs voor je studenten! Maar goed. Misschien is dat voor een volgende keer.

Luuk Zaal, vierdejaars