Elke maand verschijnt hier een nieuwe BSKA column. Alle columns worden geschreven door BSKA-leden. Wil jij jouw column hier? Mail dan jouw column naar info@bska.nl .

November 2019 door Mark Ockhuijsen:

Persoonlijke mededeling

Wegens persoonlijke omstandigheden treed ik af als bestuurslid, tijdens de komende algemene vergadering op woensdag 20 november. Ik ben dit bestuursjaar ingegaan met veel plezier, enthousiasme en ambitie. De laatste maand loop ik echter tegen structurele problemen aan, waar ik geen oplossing voor heb kunnen vinden, waardoor ik helaas genoodzaakt ben om deze beslissing te nemen.

Ik heb dit jaar te veel hooi op mijn vork genomen en onderschat welke effecten dit op mij heeft. Ik heb een schoolachterstand opgelopen voor verschillende vakken die ik in de herfstvakantie wilde inhalen, maar door ziekte kwam dat er niet van, waardoor ik nu in een vervelende situatie zit. Dat komt allemaal op een naar moment, maar ik realiseer mij dat het probleem dieper ligt. Ik merk dat ik veel stress en spanning ervaar door de bestuursfunctie, waar ik mentaal onder lijd, maar wat ook weer leidt tot lichamelijke klachten zoals misselijkheid. Daarnaast lijdt zowel mijn schoolwerk als mijn bestuurswerk hieronder en kan ik het niet meer bijbenen. Vorig jaar had ik dit probleem niet, ik zag het dan ook niet aankomen. Aangezien ik vaker van studie heb moeten wisselen kan ik mij geen extra studievertraging veroorloven. Om deze redenen denk ik niet meer dat het in het belang is van mijzelf, het bestuur en de vereniging om door te gaan. Dit is voor mij een lastige beslissing, maar ik realiseer mij dat de situatie niet tijdelijk van aard is.

Ik hoop dat jullie begrip hebben voor de situatie en weten hoe vervelend ik dit zelf vind om te moeten zeggen. Daarbij komt ook schaamte kijken, omdat ik geen opgever ben en niemand teleur wil stellen. De medebestuursleden hebben zich in de gehele periode erg behulpzaam en professioneel opgesteld, daarvoor ben ik hun zeer dankbaar. Daarnaast vond ik het besturen erg leuk, tot deze klachten zich begonnen voor te doen. Het probleem ligt dan ook volledig aan mijn persoonlijke situatie, dat wil ik graag benadrukken. Ik hoop op een goede manier afscheid te kunnen nemen van de bestuursfunctie. Uiteraard heb ik het beste met de vereniging voor en heb ik er het volste vertrouwen in dat dit jaar een succes wordt. Het laatste wat ik wil is anderen opzadelen met een probleem, maar het is voor de medebestuurders en voor de vereniging ook niet eerlijk als ik tegen beter weten in door zou gaan, wetende dat deze problemen terugkerend zijn en ik het vroeg of laat niet meer kan volhouden. Daarnaast moet ik ook aan mijn eigen mentale en fysieke gezondheid denken.

Dat gezegd hebbende, heb ik er geen spijt van dat ik dit jaar het bestuur in ben gegaan. Enerzijds denk ik niet dat ik dit kon zien aankomen, omdat vorig jaar zo soepel liep en ik toen juist meer uitdaging zocht. Anderzijds heb ik van de afgelopen maanden veel geleerd over het besturen, maar ook over mijzelf. Ik hoop dat ik in deze korte periode toch mijn steentje bij heb kunnen dragen. Ik wil iedereen bedanken voor de inzet, de positieve reacties en alle steun die wij de afgelopen tijd hebben gekregen. Daarnaast zal ik uiteraard een actief lid blijven en hoop ik iedereen te zien tijdens de activiteiten!


Oktober 2019 door Luuk Zaal:

HvA moet zich richten op het onderwijs of op alle protesten

De Hogeschool van Amsterdam moet zich niet mengen in politieke kwesties. Als uitgesproken D66’er vind ik het belangrijk dat er effectief klimaatbeleid wordt gemaakt en geïmplementeerd.

Ik stoor me er echter mateloos aan dat de HvA studenten en docenten actief oproept om bijvoorbeeld mee te doen met klimaatstakingen. Neem afgelopen protest op 27 september als voorbeeld. Op de digitale informatieborden werd er non-stop opgeroepen om mee te gaan naar het Malieveld in Den Haag. Waarschijnlijk heb je ze ook wel gezien want je kon er niet omheen.

Op MijnHvA verscheen een HvA-breed bericht dat medewerkers en studenten “uiteraard het volste recht” hadden om deel te nemen aan het evenement. ( https://nieuws-mededelingen.mijnhva.nl/_layouts/15/metadata/viewannouncement.aspx?aurl=https%3A%2F%2Fhva-nieuws-mededelingen.mijnhva.nl%2FLists%2Faankondigingen%2FDispForm.aspx%3FID%3D491&is2013=1 )

Ander voorbeeld: klimaatmars op 10 maart 2019 in Amsterdam. De HvA publiceerde hier ook over. “De HvA is partner en ook wij gaan de straat op voor een eerlijk klimaatbeleid. We moedigen alle collega’s en (mede-)studenten aan om mee te lopen en zich te laten zien en horen voor een duurzame toekomst.” ( https://www.hva.nl/create-it/gedeelde-content/nieuws/nieuwsberichten/2019/03/all-together-now-hva-duurzaam.html )

Waar zijn de aankondigingen en oproepen om deel te nemen aan het boerenprotest? Of het taxiprotest in februari? Of de demonstratie van Ajax-fans die graag als uit-publiek aanwezig willen zijn bij een wedstrijd tegen ADO? De HvA-studenten hadden toch ook “het volste recht” om hier bij te zijn?

Ik kan mij natuurlijk vergissen maar daarover heb ik niets langs zien komen. En dat vind ik jammer. Want ik vind dat je als onderwijsinstelling politieke neutraliteit moet uitstralen. Dus of je kondigt niets aan, of alles. Dat is eerlijk en dat is wat hoort.

PS. Wat is er toch aan de hand met de HvA en digitale infrastructuur? In mijn vier jaar op de opleiding heb ik nu al drie systemen meegemaakt. DLWO, MijnHvA (werkte prima) en nu Brightspace. Investeer dat geld lekker in onderwijs voor je studenten! Maar goed. Misschien is dat voor een volgende keer.

Luuk Zaal, vierdejaars